Întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a lua antibiotice

Antibioticele luate fără recomandare medicală strictă pot face mai mult rău decât bine.

I.N.R.M.F.B. se alătură campaniei Choosing Wisely (Alege Înțelept) inițiată de American Board of Internal Medicine Foundation privind informarea corectă a pacienților și importanța comunicării dintre pacient și medic. Astăzi prezentăm 5 întrebări pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a lua antibiotice. Iată care sunt:

Am într-adevar nevoie de antibiotic?

Care sunt riscurile și reacțiile adverse?

Există opțiuni mai simple, mai sigure?

Ce costuri implică?

Cum să iau antibioticele ca să fie eficiente?

Antibioticele pot ajuta, dar pot face și rău. Vorbiți cu medicul curant pentru a fi sigur că folosiți antibioticele pentru o cauză potrivită și la momentul potrivit. Dacă e obligatoriu să luați antibiotice, luați exact cantitatea care v-a fost recomandată.

Chiar aveți nevoie de antibiotice?

Adesea, persoanele în vârstă iau antibiotice pentru: infecții ale vezicii urinare, infecții sinusale, ezeme (mâncărime, erupții roșii), pentru răni sau pielea afectată în urma operației, dar și pentru răceli sau când le curge nasul. Înainte de a lua antibiotice vă recomandăm să întrebați medicul dacă într-adevăr aveți nevoie de ele și dacă ele reprezintă singura soluție de tratament pentru dumneavoastră. Întrebați, de asemenea, care sunt riscurile și beneficiile?

RETINEȚI: ANTIBIOTICELE NU ACȚIONEAZĂ ÎN CAZUL UNEI INFECȚII VIRALE, SPRE EXEMPLU O BANALĂ RĂCEALĂ.

Antibioticele au riscuri

Trebuie precizat ca antibioticele pot preveni sau trata unele infecții, dar au și riscuri, precum: diaree, stare de greață și vărsături, infecții vaginale, reacții alergice precum erupții cutanate, edemul feței și a gâtului, deteriorarea nervilor și a tendoanelor.

Dacă utilizați prea multe antibiotice sau când nu aveți nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai fie eficiente. Aceasta este ceea ce se cheamă rezistența la antibiotic.

Ce puteți face ca să nu ajungeți la tratamente cu antibiotice?

Ca sa nu ajungeți în situația unei probleme medicale ce necesită obligatoriu antibiotic și ca să nu vă confruntați cu infecții este bine să vă luați câteva măsuri de siguranță: spălați-vă frecvent pe mâini, faceți-vă toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveți răbdare și întrebați-vă medicul dacă puteți aștepta câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Iar dacă afecțiunea persista, vorbiți din nou cu medicul dacă antibioticul este singurul tratament eficient.